Sipariş ve Bilgi Hattı : +90 212 659 21 36 - Whatsapp Destek : 0553 047 52 08

Sepetim

Birçok sitede veya forumda nargile içim tavsiyeleri okumuşsunuzdur, bunların bir çoğu doğrudur. fakat nargileden keyif almak doğru malzemelerin kullanılması ile mümkündür. Ne kadar iyi tütün kullanırsanız kullanın  kömür kötü olunca istenilen verimi alamazsınız. Gerçekten nargile tiryakisiyseniz bu da sizin keyfinizi kaçırır. Bu yüzden nargilede  kullanılan kömür çok önemlidir.
 
Ülkemizde nargile için genel olarak doğal odun kömür kullanılmaktadır. Ülkelerin coğrafi yapısına göre yada nargile kültürüne göre  çeşitli alternatifler geliştirilmiş meyve çekirdeklerinden, zeytin çekirdeğinden, yemiş kabuklarından ve talaşlardan kömür yapılmıştır. Bu ham maddeler un haline veya talaş haline getirilip bir takım katkılar konularak, bazılarına da sönmemesi için kimyasal maddeler kullanılarak imal edilmiştir. Bu ürünler uzunca bir zaman ülkemize de getirilerek kullanılmış  başağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, boğazda yanma, dil ve damakta uyuşma yada kötü tat bırakma  gibi bir sürü yan etki görülmüştür. Bu ürünlerin hiç biri tamamen doğal olmadığı veya nargileye uygun olmadığı için de içiciler tarafından  hep şikayet etmiştir.  Az önce belirttiğimiz sebeplerden dolayı sıkama kömürlerin tamamına kaygılı yaklaşılmaktadır. Zaman içinde kömür imalatı gelişmiş tüketicinin arzuladığı kömür kalitesi yakalanmış neredeyse ülkemiz hariç tüm dünyada hindistancevizi kabuğundan yapılan kömürler kullanılmaya başlamıştır. Endonezya’da üretilen bu kömürlerinde bazılarında kalite sorunu yaşanmasına rağmen çoğu doğal olarak üretilmektedir. Endenozya’ da üretilen fakat kendini ispatlamış güvenilir satıcıların sattığı marka ürünleri tercih etmeniz çok önemlidir.
 
Nargile kömürü olarak; meşe olarak bilinen pırnal,  kübadan ithal edilen marabu kömürü ve Endonezya’dan gelen katkısız olan Hindistancevizinden yapılmış kömürler tercih edilmelidir.
 
Kalitesinden emin olduğunuz pırnal yada küba kömürünü yakmak için uygun boyda köz tavası ve bacası kullanılmalıdır. Kömürler, tava içerisinde Pürmüz kullanılarak tutuşturulur, daha sonra üzerine baca bırakarak 10 – 15 dakika kadar beklenir. Baca sayesinde tava içerisinde oluşacak hava akımı yanmayı hızlandıracaktır.
 
Kömür yakmak için elektrik ocağı da kullanılabilir. Eğer kömür ocak kullanılarak yakılıyorsa; ocak üzerinde tutuşturulmuş olan kömürler, önceden hazırlanmış “köz tavası” nın içerisinde yine baca kullanılarak 10 -15 dakika beklenmeli, iyice yanmaları sağlanmalıdır. Elektirik ocağında küp kömür yakılacaksa eğer, köz tavası ve baca kullanımına gerek yoktur. Kömürler tutuştuktan sonra ocağı kapamalı kömürlerde siyahlık kalmayana kadar beklenmelidir. Elektirikli Ocağın kapatılması, ocağın ömrünü uzatacaktır.
 
Kömürler hangi yöntemle yakılmış olurlarsa olsunlar tamamen yanmış olmaları, üzerlerinde asla siyahlık bulunmaması gereklidir. Üzerinde siyahlıklar bulunan, tam yanması sağlanmamış kömürler, nargileye hem hoş olmayan bir kömür kokusu ve hem de içim zevkini yok eden acı bir tat gelmesine sebep olur.